De kracht van Poppenspel

Magisch, betoverend èn stimulerend
voor de ontwikkeling van kinderen,
dàt is de kracht van Poppenspel.

Een project dat poppenspel terug brengt in de groep

 

Het belang van Poppenspel:

Als leerkracht heb je met een pop een krachtig pedagogisch en didactisch middel in handen. De aandacht en betrokkenheid neemt zichtbaar toe en een pop is voor een kind zeer uitnodigend om eigen gedachtes en gevoelens mee te delen. Ook kunnen de leerlingen met zelfgemaakte poppen hun eigen verhalen uitspelen. Kortom: Poppenspel stimuleert leerlingen in hun brede ontwikkeling.

 

De Kracht van Poppenspel voor leerkrachten:

Om poppenspel in te zetten in je groep heb je vaardigheden, kennis èn vertrouwen nodig. In 3 workshops van 2 uur krijgt u basiskennis om uw eigen ideeën rondom poppenspel vorm te kunnen geven.

 

Inhoud 3 workshops voor leerkrachten:

o   Gebruik van stok-, hand-, klapbek-, vingerpoppen en knuffels, attributen, decors en speelplekken (o.a. de poppenkast).

o   Manipulatie  technieken a.d.h.v. Poppenspel A-B-C: (Adem, Beleving en Contact).

o   Stem- en bewegingsoefeningen.

o   In gesprekgaan met een pop èn de leerlingen.

o   Uitwerken van een korte verhaallijn.

o   Het spelen van de acts/verhalen voor elkaar.

o   Didactische aanwijzingen m.b.t. poppen maken en poppenspel met leerlingen.

 

 

De 3 workshops worden gegeven in een periode van 5-6 weken.

U gaat tussentijds in de eigen groep aan de slag en tijdens de workshops is ruimte voor terugkoppeling en uitwisseling.Het is natuurlijk ook mogelijk om alleen de kennismakingsbijeenkomst te doen.U kunt er ook voor kiezen om tegelijkertijd een poppenspelproject met de leerlingen te doen

 

De Kracht van Poppenspel voor leerlingen:De leerlingen bezoeken eerst een voorstelling op school en krijgen een kijkje achter de kast. Daarna maken leerlingen onder uw leiding een eigen pop, waarmee ze hun eigen verhaal uitspelen. Hiervoor wordt u toegerust tijdens de workshops. Dit project is uit te breiden met een spelles, onder leiding van de poppenspeler. Dan gaan de leerlingen ook aan de slag met spel- en bewegingsoefeningen a.d.h.v. Poppenspel A-B-C. U kunt het project afsluiten met een eindpresentatie, hierbij kan de poppenspeler aanwezig zijn.

De Kracht van Poppenspel voor leerlingen sluit aan bij kerndoelen 54-56 en de 21-eeuwse vaardigheden.

Dit project is ontwikkeld door:

Frouke Diana van Zomeren van Poppentheater de Kleine Zon:

Frouke van Zomeren (Huizen) speelt al 31 jaar voorstellingen. Haar voorstellingen kenmerken zich door goede verhaallijnen, prachtige poppen en hebben een goede balans in humor, spanning en interactie. Frouke weet haar kennis, ervaring en enthousiasme over het vak op prettige en vakkundige wijze over te dragen aan collega’s en leerkrachten.

www.kleinezon.nl

 

Anke van Vliet van poppentheater Popcontact:

                           

Popcontact (Hilversum) verzorgtkleinschalige sfeervolle voorstellingen en workshopsvoor kinderen van 3-9 jaar. Daarnaast heeft Anke de workshop Poppenspel A-B-C ontwikkeld voor professionals in kinderopvang en onderwijs.Tot slot speelt Anke interactief poppenspel binnen de zorg. 

 www.popcontact.nl